Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в югоизточните райони ще е 60 – 90 л/кв. м.

Най-високите температури през октомври ще бъдат между 26 – 31 градуса, а най-ниските – между минус 1 и 4 над нулата.

Месецът ще започне със слънчево и топло време, преобладаващите максимални температури ще са над 25 градуса, на 2 октомври на отделни места ще достигат до 30 – 31. Около 3 – 4 октомври ще премине атмосферно смущение. На места ще има валежи от дъжд, последвани от чувствително понижение на температурите. След краткотрайно подобрение на времето в средата на десетдневието, към 8 – 9 октомври отново ще има условия за превалявания, а след това – относително захлаждане.

През второто десетдневие температурите ще бъдат вече близки до нормалните. Облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. Условия за превалявания има през периода 12 – 14 октомври и към края на десетдневието.

През третото десетдневие повече спокойни и сравнително топли дни ще има през първата част от периода, но вече с характерните инверсии и ниска облачност в сутрешните часове. Около средата на десетдневието и до края на месеца времето ще е променливо с условия за валежи. Температурите постепенно ще се понижават, но като цяло за периода средноденонощните ще останат близки до обичайните.

Според статистиката на Метеорологичната обсерватория в Силистра най-топлият ден през месеца е бил на 2 октомври 1952 г. – 35,2 градуса. Зъзнали сме от студ на 27 октомври 1946 г. при температура от минус 4,2 градуса.

На 25 октомври връщаме часовника с един час назад и преминаваме към зимното часово време.

Нивото на река Дунав все още е с летни нива и през последните дни и днес бе около 50 см, като се очаква да спадне с още 9 см. Температурата на водата сутринта бе почти два пъти по-висока от въздушната – над 20 градуса и в утринните часове над водата се носеше лека мъгла.