Третокласници на ОУ „Отец Паисий“ в Силистра са най-младите „колеги“ на полицията в града, след като станаха членове на Детското полицейско управление /ДПУ/. Като доброволци в него ще вземат участие 25 ученици от 3„а“ клас. На събитието присъстваха началникът на Районното управление в Силистра главен инспектор Траян Петров, директорът на училището Галя Иванова, полицейски служители, представители на БЧК, педагози.

Инспекторът в Детската педагогическа стая Ирена Мърова поздрави децата и ги въведе в основните цели и етапи, през които ще премине обучението им през следващите две години. Тя изрази увереност, че с воля и постоянство бъдещите полицаи ще се справят с лекота с новите предизвикателства и ще изградят приятелство и партньорство помежду си. Приветствия и пожелания за успех към децата отправиха началникът на РУ-Силистра и директорът на училището.

Доброволците получиха светлоотразителни жилетки с логото на ДПУ и на училището и обещаха да уважават и защитават хората, да се грижат за своята безопасност и да не отминават зов за помощ.

През следващите две години чрез теоретични и практически занимания те ще получат знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си. Ще знаят как да се справят в трудни ситуации вкъщи, на училище и на улицата. Ще научат своите права и отговорности, работа в екип, уважение и толерантност към другите. Ще преминат и през курс на полицейска лична защита.

Техни лектори ще бъдат полицейски служители и експерти от Областния съвет на Българския червен кръст, който е партньор в осъществяването на проекта заедно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в община Силистра.

Това е третото Детско полицейско управление в Силистра след като инициативата бе осъществена в училищата „Никола Вапцаров“ и „Св. Св. Кирил и Методий“.