Възобновява се идеята за изграждане на фериботен комплекс за връзка между Тутракан и съседния румънски град Олтеница. Вече е проведена първата среща за това между ръководствата на българския и румънския град и създаденото още през 1996 г. акционерно дружество “Тутракански фериботен комлекс” с акционерното участие на община Тутракан. Това съобщи изпълнителният директор на акционерното дружество Димитричка Търпанова.

Още през 1997 г. е взето решение за изграждането на фериботна връзка, осигурен е общински терен и има разработен идеен проект, каза тя. Олтеница все още няма отреден терен за комплекса и това е един от проблемите, по който новоизбраното ръководство на община Олтеница ще работи. Планираната фериботна връзка е за така наречения “малък трафик” за леки и лекотоварни автомобили и микробуси за превоз на туристи, пътници и достъпа до един пазар на многомилионен град, какъвто е Букурещ.

Според Димитричка Търпанова проектът е перспективен, тъй като разстоянието до румънската столица е само 60 километра. Такава връзка между Тутракан и Олтеница е имало и в предишни години с малък плавателен съд и това е родило идеята за изграждането на фериботен комплекс.