„Бъдете обединени, дунавският регион има потенциал за развитие и да стане привлекателна туристическа дестинация за наши и чужди туристи. Затова само с обединените усилия на общността по поречието на реката това може да стане“, това заяви българският ултрамаратонец Владимир Ставрев в Силистра. „Това е и дългогодишната кауза на организаторите и моята – да популяризираме региона. Това са над 100 населени места – български села и градове, през които минава маршрутът. Особено изненадам съм от красотата и спокойствието на местата, през които преминахме и е хубаво да се обърне внимание на тях“, заяви лекоатлетът.

Той успешно достигна до Силистра в шестия ден на първата лекоатлетическа инициатива на кампанията “Дунав Ултра”. До най-крайната точка на България по поречието на реката, той пробяга над 560 км по знойни пътища при температури до 40 градуса.

В Силистра маратонецът бе посрещнат от гражданството и много фенове с добруджанска пита. Спортният експерт в Общината Калоян Петков бе създал перфектна организация по посрещането. От името на кмета д-р Юлиян Найденов Владимир Ставрев бе поздравен от директора на дирекция „Култура“ Цветана Игнатова. Тя го нарече „посланик“ на българския дунавски регион и му пожела в сърцето му да има място и нашият град. След кратка почивка Ставрев продължи маратона си до Добрич и Дуранкулак.

Инициативата стартира на 3 август от с. Куделин, община Брегово, и бе следена в реално време от GPS-устройство, което носи атлетът. През по-голямата част от маратона Владимир Ставрев бе съпътстван от свои фенове, които го подкрепяха психически. Крайната точка на пробега бе с. Дуранкулак, община Шабла, а времето – 7 последователни дни.

Подобен супермаратон няма аналогия по размер, мащаб и предизвикателство в България, сподели създателят на „Дунав Ултра“ Борис Бегъмов, който следваше неотлъчно лекоатлета и се грижеше за нормалното му провеждане. Предизвикателство към духа, волята и тялото.

Вече седма година екстремните инициативи за популяризиране на дунавския регион „Дунав Ултра“ се споделя от всички жители по поречието на голямата река и участие в тях вземат все повече почитатели, обвързани емоционално с реката, заяви Борис Бегъмов.

Резултатите са красноречиви – ако преди седем години по веломаршрута в първото издание премина само един колоездач, то тази година те вече са 100. Колопоходът стартира от Видин на 1 септември и ще пристигне в Силистра дни по-късно.