Песента „Маска“-рад“ на група „Бейкър“ от Езиковата гимназия „Пейо Яворов“ в Силистра спечели Специалната награда на първия конкурс за песен на чужд език “Как ще запомним COVID-19 и дистанционното обучение през учебната 2019/2020 година”, съобщиха от Регионалното управление по образование /РУО/. Талантливият екип по ръководството на Миглена и Илия Илиеви и изпълнители Ева Илиева – бивш възпитаник на ЕГ, Полина Николаева, Гергана Филипова, Камелия Неделчева, Александър Павлов и Аспарух Динев от ПМГ „Св. Климент Охридски“ по безапелационен начин се спечелили високата оценка на журито.

Идеята коронавирусът да стане сюжет в музикалното изкуство била на старши-експерта по чужди езици Фатме Османова – Атанасова. Песните са представени на видеоклипове и могат да бъдат гледани в сайта на РУО в раздела за ученическите конкурси.

В първата творческа инициатива участват 10 творби от 6 училища в Силистренска област с ученици от пети до 12 клас. Преобладават текстовете на английски език, но победилата композиция е основно с руско-английски текст. Критериите при оценката били креативност и оригиналност на текста, ясно позитивно послание и въздействие на изпълнението, сценично присъствие и качество на видеоматериала.

На първо място е класирана песента “Повярвай ми” на СУ “Йордан Йовков” в Тутракан с ръководител Шенел Кантарова – старши-учител по английски език.

Присъдени са две втори места – на песента “Няма друг начин”, също на Езиковата гимназия “Пейо Яворов” с ръководител учителят по немски език Росица Стефанова и “Училището продължава” на група “Най-добри приятели” от ОУ “Христо Ботев” в Алфатар с ръководител Ваня Арнаудова – старши-учител по английски език.

Дадени са и две трети места – на песента “Доброта” на СУ “Никола Й. Вапцаров” в Силистра с ръководител Женя Георгиева – старши-учител по английски език и на “Властелинът на вирусите” на ОУ “Стефан Караджа” в с. Цар Самуил с ръководител Емине Мухарем – старши-учител по английски език. Наградите ще бъдат връчени, когато противоепидемичната обстановка позволи това.