Многоуважаваният заслужил учител от Силистра Николай Манолов направи дарение в Държавния архив в Силистра, написа „Арт Силистра“.

Със сълзи на очите си той се раздели с осемте албума, които собственоръчно е направил на всеки свой випуск, на които е бил класен ръководител в продължение на близо 30 години. Първият албум е от първия му випуск 1959/60 година. Всички снимки в албумите са негово дело, както и художественото оформление.

Личността и животът на Николай Янков Манолов могат да се определят с две думи: скромност и трудолюбие. Посветил е целия си живот на учениците си. 38 години остава верен и всеотдаен на професията си – учител по химия от 1954 г. до 1994 г., когато се пенсионира в Природоматематическата гимназия „Св. Климент Охридски” – Силистра. Неговият труд е благороден и незаменим. Формулата на успеха му е в това, че успява да съедини в себе си любовта към работата и учениците.

Може би и сега, когато вече не учителства, чувства любовта на своите ученици, пораснали и помъдрели, поели своя път в живота. Много радостни мигове е имал в живота си. Най-вълнуващият момент за него е през 1985 г., когато получава званието „Заслужил учител”, а по-рано и орден „Св. Св. Кирил и Методий” втора степен.

Николай Манолов е нежен и дълбок човек. Изпитва доверие към хората. За него истината е заключена в неговата любима химия и философията на живота. Щедро изразходва своите познания. Николай Манолов е душа, която може да се сравни с младост, пролет, дете, музика, стих… Той е от хората, които ценят приятелството и е щастлив, че се е докоснал до истинското, стойностното в живота.

Липсват му неговите колеги и приятели Здравко Константинов и Вергил Крумов, но е щастлив, че когато са били живи, е отивал при тях винаги навреме. „Ако искаш да имаш приятели, никога не трябва да отиваш при тях късно. Техните болки и радости стават и твои. Те са отрязък от живота и младостта, които никога няма да се върнат“, мъдро заключава той.

Според Николай Манолов човек трябва да бъде в мир със себе си, да изпитва удоволствие от живота и да контролира активността си. В присъствието на директора на архива Драгомира Балева и нейния екип той получи удостоверение за дарение с пожелание за добро здраве и спокойни старини.