Дългогодишният преподавател Фикрет Музафер и бизнесменът д-р Стефан Иванов са новите лауреати на званието „Почетен гражданин на град Дулово“.

С тяхното награждаване в града стартираха културните събития, посветени на 60-годишнината от обявяването на Дулово за град. Всъщност юбилеят бе миналата година, но извънредното положение отложи празненствата.

В своето поздравително слово, отправено към жителите на града, кметът д-р Юксел Ахмед акцентира, че въпреки пандемичната обстановка и отложените тържества все пак дуловчани са запазили духа и желанието за работа и творчески изяви. На хората, изпълнили площада пред сцената д-р Ахмед каза, че дейността на общината е пред очите им, работата няма да спре и занапред. Заедно с общинските съветници, кметовете на населените места и всички жители на града и общината, районът ще се обновява и развива.

Председателят на Общинския съвет инж. Невхис Мустафа, д-р Юксел Ахмед и заместникът му Доротея Тотева връчиха удостоверенията, почетните знаци и кошници с цветя на известния със стопанско-икономическата си и благотворителна дейност изпълнителен директор на „Зърнени храни“ АД д-р Стефан Иванов и дългогодишният преподавател по математика, създател на шахматни клубове и изявен общественик Фикрет Музафер.

Видимо развълнуван д-р Стефан Иванов благодари за признанието и пожела на своите съграждани здраве и успехи. И двамата отличени дуловчани през 2021 г. честват своите лични юбилеи – д-р Стефан Иванов – 60-ти рожден ден, а Фикрет Музафер – 80-годишнина.

На празничната сцена се изявиха самодейци от три читалища и сдружения, които бяха бурно аплодирани от зрителите на площада, а специалният подарък за Деня на Дулово бяха песните на Кристина Димитрова и Орлин Горанов. Концертът завърши с празнична заря.

За ден на спорта е обявен 17 май, а утре ще гостува изложба от Художествената галерия в Силистра. В сряда в Дулово ще гостува Драматично-кукленият театър със спектакъла “Зевзеци” по разкази на Чудомир. На 24 май са предвидени училищни тържества, шествие на абитуриенти и награждаване на отличници-абитуриенти от кмета на община Дулово.

Първите писмени сведения за населеното място са от 1573 г. През 1942 г. получава името Дулово. На 30 януари 1960 г. с Указ на Министерския съвет Дулово е обявен за град. През 2003 г., с решение на Общинския съвет датата 14 май е обявена за Празник на града.