Малкият Стефан Иванов бе най-малкият участник в празненствата в Силистра за Трети март – 143-годишнината от освобождението на България от турско робство. Малкият „четник“ бе част от представителната патриотична група на известната фамилия Симови от Сребърна. Тя развя българския трибагреник пред паметника на Стефан Караджа, с което вдъхна надежда на силистренци, че българщината не е забравена, а се предава от поколение на поколение.

Инициативата на общинската администрация „Силистра празнува с българска шевица“ не бе напълно осъществена. В народни носии се появиха само традиционните самодейни читалищни групи.

Поклонението пред три паметника, свързани с историята на Силистра и България, стартира в катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“, където Доростолският митрополит Яков отслужи с градското духовенство молебен за здраве на българския народ. В словото си към присъстващите силистренският владика подчерта необходимостта народът и църквата да продължават да отбелязват подвига и саможертвата на загиналите за освобождението на Отечеството. Независимо от модерните и актуални тежнения в света и обществото.

Последва тържествено вдигане на националния флаг под звуците на българския химн.

Водени от духовната, държавна и местна власти обществеността положи венците и цветята си на признателност към подвига на загиналите герои пред паметниците на Стефан Караджа, Капитан Георги Мамарчев и руския писател Лев Толстой.

Най-ранният документ за отбелязването на Трети март в Силистра е издаден на 2 март 1884 г. – предписание от кмета на града, което се пази в Държавния архив в Силистра. Предписанието е адресирано до местния “митрополитски свещенику наместник”. “По случай утрешния празник – заключение Сант-Стефанский договор – чест имам да Ви помоля да благоволите да заповядате на площада пред правителствения дом да отслужите пред всичкото население панихида в памят на този исторически ден”, се казва в документа.

Интересното е, че празникът е и ден за избори на “градското общинско управление” и в предписанието се нарежда: “При това управлението добавя, че тъй като сутрешний ден ще станат избори за нов състав на градското общинско управление, то Ви моля панихидата да се прекрати по 9 часа сутринта”. Предписанието е подписано от Гено Чолаков – кмет на Силистра след Освобождението и сподвижник на Левски.