През тази и следващите няколко години ВиК търговете, финансирани по оперативна програма “Околна среда”, ще са ключов двигател на строителния бранш. Само за последната година бяха обявени обществени поръчки за около половин милиард лева из цялата страна, а предстоят още много подобни процедури.

Сюжетът при поръчките в Силистра и Сливен обаче загатва, че предимно едни и същи компании могат да печелят в отделните региони на страната. Победителите в няколко поръчки за над 50 млн. лв. без ДДС, общо взето, са еднакви, а понякога класирането зависи от няколко стотинки разлика в ценовите оферти. Например в Силистра победата се дели между обединения на свързаната с Румен Гайтански-Вълка “Кристална вода” и няколко други по-непознати дружества. В Сливен пък победителят в търгове за общо 47 млн. лв. без ДДС е доскоро непознатата “Нивел строй”, като участва през различни обединения.

И в двата случая на финала с ценовите оферти почти няма конкуренция.

Непознати победители за Силистра

ВиК ремонти в две силистренски села – Айдемир и Калипетрово, са спечелени от обединението “КВ Силистра 2020”. В него партньори са “Кристална вода” на Румен Гайтански-Вълка, както и “Инженерик” и “Аква партньор”. Двете поръчки са за общо 35.8 млн. лв. без ДДС. “Кристална вода” е победител в обединение със същите партньори и в друг търг – този път за реконструкция за външни водопроводи за 9 млн. лв.

“Инженерик” е създадена през февруари 2019 г. от 32-годишния Иван Колев, който е собственик и управител. “Аквапартньор” пък съществува от 2012 г., като собственик е Атанас Паскалев. И двете дружества обаче не са вписани в Камарата на строителите в България, сочи справка на “Капитал”. Това по принцип е изискване в поръчките, което се покрива само от “Кристална вода”, така че обединението да е годно за избор.

В Тутракан “Инженерик” и “Аквапартньор” отново печелят търгове – съответно за реконструкция на водопроводни мрежи и за реконструкция на външни довеждащи водопроводи, като са се обединили с други три. Поръчките са общо за 8.6 млн. лв. без ДДС. Интересното е, че в единия тутракански търг “Трейс груп холд” са дали по-ниска ценова оферта, но техническата им е оценена ниско – с 26 от 50 възможни точки, а двата им конкурента имат максимални оценки за техническите си предложения.

Третата позиция от големия търг за ВиК мрежи в град Силистра печели ДЗЗД “Елит ВиК Силистра”. В него участници са “Елит строителна компания”, “УСМ-Промстрой”, “Гео-Кри”, “Уотър дизайн”, “Стройинвестконсулт София”. Поръчката е на стойност 7.28 млн. лв. без ДДС, като офертата на изпълнителя е само с 64 стотинки под предложението на втория в класирането.

Интересното тук е, че “Елит строителна компания” е собственост на Иван Диков, син на арх. Калин Диков и племенник на бившия главен архитект на София арх. Петър Диков. Дружеството спечели и търг за пречиствателанта станция в Ямбол за 28.8 млн. лв. Компанията беше част от консорциума, чийто кран през 2016 г. рухна на строителна площадка в столицата и рани трима души. От сайта на фирмата става ясно, че се занимава основно с жилищно строителство.