До 10 000 лева на месец ще струва тази зима благотворителната кампания за безплатни горещи супи за силистренци, която стартира на 1 ноември, заяви организаторът й Милен Делийски. Докато през миналия студен сезон цената на „безплатния“ обяд е бил около 6000 лева на месец, към днешна дата повишението на консумативите – ток, вода, газ, продукти, предопределя и по-високите разходи за благородното дело. Оттук са и притесненията на бизнесмена – докога ще му стигнат силите и средствата.

В акцията на Делийски съпричастни са много фирми и граждани, подпомагащи го безкористно с финансови средства и продукти. Като доброволци всеки ден в кухнята влизат готвачите Бисер Панчев и Петя Костадинова. Почти 5 тона продукти минаха през ръцете им и казаните на затворения ресторант. Над 15 000 порции бяха раздадени миналата зима от ноември до края на март.

Всеки работен ден от 12,00 до 13,00 ч. до таверна „Милеада“ хората получават предварително разлетите в купички вкусни чорби – пилешка, рибена, топчета и от месо, а два пъти седмично и постните – градинарска, боб и леща.

„Често не забелязваме колко много хора се нуждаят от помощта ни и на колко от тях бихме могли да подадем ръка“, коментира благодетелят. Той не за първи път помага на хора в нужда, а при първата вълна на пандемията от COVID-19, осигуряваше за полицаите и за хората на първа линия на КПП-та на Силистра топла храна и тонизиращи напитки.

Освен благотворителна цел, инициативата изиграва и немалка социална функция. Възрастните хора, затворени по домовете си и изолирани заради пандемията, поне за кратко се виждат, споделят болките и проблемите си. Въпреки недостигащите си пенсии, някои оставят символични суми в подкрепа на инициативата, носят малки, но от сърце подаръци или бонбони. Но най-голямото признание за добротата си остава усмивката и – „Благодаря Ви! Господ здраве да Ви дава!“

„Вече си познаваме хората, основно възрастни семейства от квартала. Затова раздаваме по 2-3 купички с храна. Никого не връщаме“, сподели Бисер Панчев. Няма да бъде върнат и никой, който реши да помогне в делото на силистренеца.

Разбира се, намериха се и хора, които намериха политически подтекст на кампанията във връзка с предстоящите избори. Но гладът и мизерията нямат партийна окраска, запомня се само доброто дело. Защото се знае: „Който прави добро на сиромах, дава назаем Господу, и Той ще му отплати за неговото благодеяние.“