Актьорът и председател на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев получи званието „Почетен гражданин на Тутракан“ за 2020 г. по време на тържествената сесия на Общинския съвет по повод Празника на града – 21 септември.

На тази дата през 1940 г. Българската армия влиза в града и на практика той е първият освободен български град след Крайовската спогодба, с която България си връща Южна Добруджа. Решението на Общинския съвет датата да бъде обявена за Празник на Тутракан е прието през 1993 г.

В празничния ден бе открита паметна плоча „80 години Свободна Добруджа” до Паметника на мъчениците на Добруджа. Плочата е поредното дарение от големия български родолюбец и почетен гражданин на Тутракан проф. д-р Иван Гаврилов.

На тържествената сесия със званието „Почетен гражданин на Тутракан“ бе удостоена и Боянка Йонова /посмъртно/, а с почетен знак на Общинския съвет „За граждански принос” – Шенол Молла /посмъртно/. С „Грамота за обществен принос“ бе награден Кольо Станков, за активната му доброволческа работа по възстановяване на Калевата чешма, автобусна спирка и др.

За своя празник тутраканци бяха поздравени от народния представител Александър Сабанов, областния управител Ивелин Статев, председателя на Общински съвет Разград Стоян Ненчев, д-р Анатолий Кънев – КПД “Родно Лудогорие”. Цветан Цветанов – председател на Евроатлантическия център за сигурност, също беше гост на тържествената сесия.