В апотеоз на изкуствата се превърна откриването на втората самостоятелна изложба на младата художничка Елена Маркарян. Поради превенцията на коронавируса домакините от Регионалната библиотека и авторът решиха откриването да стане пред сградата на културната институция.

Зажаднелите след три месеца на липса на културни събития силистренци се събраха пред Храма на книгата, за да станат съпричастни към празника на младия самобитен творец. Може би само горещото време попречи да се съберат повече почитатели, както на изобразителното изкуство, така и на автора и близките й. Да уважат събитието присъстваха зам.-кметът по хуманитарните дейности Мария Недялкова, общинският съветник Елица Тодорова и други представители на културни институции.

Общо 17 живописни платна, ситуирани пред библиотечната сграда върху стилни стативи бяха открити от чаровните танцьорки на балет „Лиденс“ след тематични танци с вълнуваща музика.

Директорът на библиотеката Светла Ангелова откри експозицията, като подчерта, че това е първата публична проява на институцията след извънредното положение. Тя изрази увереност, че и следващи подобни изяви могат да преминават по подобен начин.

Без да скрива вълнението си авторът Елена Маркарян също сподели емоциите и пътя до осъществяване на изложбата. Тя представи „виновника“ за творчеството й – баща й Карен Маркарян, известен театрален художник, един от най-добрите в страната майстори на кукли за детски постановки.

Както писахме, след първата изложба през 2018 г., кръстена „Силата на цветовете“ и съдържаща основно флорални мотиви, пейзажи и морски сюжети, в настоящата – „Силата на времената“ Елена Маркарян поставя акцент върху богатото ни историческо минало. От платната ни гледа древният „силистренец“ Флавий Аеций, Хан Тервел громи арабите при Константинопол, изобразени са и Хан Аспарух, Васил Левски, Никола Вапцаров и др. Почитателите на природната красота се насладиха и на родни пейзажи в характерния стил на авторката – струяща светлина и радост.

Да я подкрепят в изложбата свои творби показаха и баща й, и 6-годишната й дъщеря Александра, за която това бе дебют на сцената на изкуствата. За да обогати палитрата на присъствие на изкуства в откриването се включи и танцовата школа „Лиденс“ на леля й Лидия Маркарян.

След оригиналното и вълнуващо събитие експозицията зае мястото си в една от залите на библиотеката, където ще престои до края на месеца.