Над 200 лодки е нарисувал силистренският живописец Коста Дончев в картините си по време на участията си в националните пленери „Човек и природа“, провеждани всеки август в село Ветрен. За съжаление рибарските водни съдове останаха повече в картините, отколкото по бреговете на реката, коментира един от доайените на изобразителното изкуство в Силистра.

Той и негови колеги от страната и Силистра завършиха с изложба и тази година участието си в пленера, проведен в бившата правителствена резиденция край село Ветрен. 55 живописни и графични творби показаха в Художествената галерия 9 автора. Всеки от тях по традиция подари по една своя картина на община Силистра, която подпомага финансово културната проява.

Пленерът се организира по инициатива на Дружеството на художниците в Силистра към Съюза на българските художници. Тази година гости от страната бяха Емануела Ковач от София, Илиян Урумов от Сливен и Велина Гребенска от Габрово. Силистренските творци са представени от Таня Кулева, Николай Петров, Стефан Пенчев, Константин Дончев, Деница Тодорова и Христина Гаева, председател на силистренското дружество.