Идея за създаване на Консултативен център, или т.н. COVID-зона в Диагностично-консултативния център /поликлиниката/ в Силистра за подпомагане на лечението на случаи с коронавирус бе предложена на заседание на Областния кризисен щаб за борба срещу коронавируса, съобщиха от областната администрация.

Насрочена е среща с ръководството на Силистренската община за създаването на центъра. Същевременно от лекарските среди коментират, че проблемът не е в липсата на обособени помещения за подобна зона, а в липсата на здравни кадри за обезпечаване на дейността.

За периода 30 август – 12 септември съотношението на заболелите е 275 на 100 000 души население и засега областта е в долната граница на така наречената “червена зона”, се казва в съобщението. Над средните данни за областта са случаите в общините Силистра, Тутракан и Главиница.

Общо ваксинираните в областта са 27 471 души, като е наблюдавана лека по-висока активност в последния двуседмичен период. Ваксини за навършили 12 години са поставени на 117 подрастващи. В трите болници в областта са разкрити 109 легла за пациенти с коронавирус. Междувременно от Регионалната здравна инспекция съобщиха, че имунизационният й кабинет ще извършва ваксинация на принципа “зелен коридор” от 15 до 18 септември. В сряда и четвъртък работното време е от 15,00 до 17,00 ч. В петък кабинетът ще работи от 16,00 до 17,00 ч., а в събота – от 12,00 до 14,00 ч.