Два големи християнски празници ще чества в неделя и понеделник силистренският катедрален храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“, съобщиха от Църковното настоятелство.

На 28 юни, неделя, е Съборът на Светите Доростолски мъченици, „най-младият“ празник на Православната църква, утвърден от Светия синод преди 4 години. На 27 юни от 17,00 ч. ще се извърши Всенощно бдение с петохлебие. Песнопението ще бъде изпълнено от гостите – музикална формация квартет „Трисагион“. На 28 юни от 9,00 ч. Света Божествена Архиерейска литургия ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий в съслужение с Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум с градското духовенство, клирици от Доростолска епархия и духовници от страната и чужбина.

Силистра /Доростол/ е дала 21 християнски мъченици. Един от тях е Свети Дасий Доростолски. Негови мощи донесе приживе по време на посещението си в България Папа Йоан Павел Втори и те сега се пазят в силистренския катедрален храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“. Мощите на Свети Дасий Доростолски и мощи на други мъченици от Доростол ще бъдат изнесени в катедралния храм. Вярващите християни ще се поклонят и пред мощи на Св. Св. Петър и Павел. Тук се съхраняват и мощите на Св. Преподобна Димитра Киевска и Св. Емелиян Доростолски, а така също и частица от Честния кръст Господен.

Храмовият празник ще започне в неделя от 17,00 ч. с Всенощно бдение с петохлебие и панахида за ктиторите, благодетелите, свещенослужителите, настоятелите и енориашите на храма. Тази година храмът навършва 160 години от освещаването си, но поради коронавируса празникът ще бъде „по-скромен“, заяви протосингелът на Доростолската митрополия отец Добри Чаков.

В понеделник, на 29 юни от 9,00 ч. е Светата Божествена Архиерейска литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий в съслужение с Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум. Ще бъде отслужен и водосвет за здраве и благоденствие, осветен и раздаден курбан за здраве.

В празничните служби на 27, 28 и 29 участие ще вземе музикална формация „Трисагион“ от София.