С Национален събор-възпоменание бе отбелязана днес 103-тата годишнина от битката за Тутракан по-известна като Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа. В Мемориален комплекс “Военна гробница – 1916 г.” бе отслужена панихида в памет на загиналите български, румънски и германски войници и офицери. В събитието участваха военна част и духов оркестър от Военноморския флот, Националното дружество “Традиция” – Силистра, Комитет “Крум Страшний” – Шумен и Мемориална чета “Таньо войвода”.

Събитията от онези бурни времена припомни в словото си кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов. Поздравителен адрес от името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов поднесе гл.експерт във военното министерство Радослав Симеонов. Поздравителен адрес до кмета на общината е получен и от президента на република България Румен Радев. С юбилеен медал “100 години от Първата световна война” бе награден почетния гражданин на Тутракан Стив Хараламбиев.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите, а пред обелиска на който на български, румънски, немски и арабски е изписано “Чест и слава на онези, които са знаели да мрат за своето Отечество”, бяха поднесе венци и цветя.