Ритуал по първа копка и полагането на първия камък на бъдещ православен храм проведе вчера Доростолският митрополит Яков и местни свещеници в село Айдемир.

Духовното средище ще носи името “Св. Св. равноапостоли Константин и Елена” и по предварителни изчисления ще струва около 200 000 лева за около 130 кв. метра. Основен ктитор е силистренският бизнесмен Тодор Тодоров, който дари първите 12 000 лева за началото на строежа. Очаква се той да завърши и новата черква да бъде осветена догодина за деня на селото Свети Дух.

С построяването на новата черква православните духовните средища в селото ще станат общо четири. Най-старият храм – 270-годишният „Покров на Пресвета Богородица“ се намира в квартал „Татарица“ и е строен от руски бежанци старообрядци през 1750 г.

Руски войници са строили и черквата „Света Троица“ в Айдемир. Тя тържествено е осветена от митрополит Григорий на 11 юни 1834 г. в деня, когато тогава се е чествал празника на Света Троица – Петдесетница.

В близката до Айдемир местност „Кълнежа“ е единственият манастир в рамките на епархията – „Покров Богородичен“, който е от 90-те години.