Днес Художествената галерия в Силистра стартира една полезна своя инициатива – представяне на читалищните сбирки от изобразително изкуство, заяви директорът на културната институция Йордан Колев. Макар и творбите, в повечето случаи да са дело на художници любители, те също носят своя положителен заряд и отразяват, както стремежа към красота, така и автентичния, „нешлифован“ поглед на авторите им към заобикалящата ги действителност. Не са малко случаите, когато „неакадемичните“ живописци, скулптори и графици се представят дори по-добре от учените си колеги, за което примерите през годините не са малко, коментира Йордан Колев.

От днес в една от залите на галерията Народно читалище „Иван Вазов“ от село Срацимир гостува с живописни творби на Йордан Господинов /1929-1995 г./. Ценителите на самобитния художник могат да посетят експозицията от 32 живописни платна на автора.

Йордан Господинов е роден през 1929 г. в с. Българка. Той няма завършено академично образование, но е един най-плодовитите силистренски художници. Създал е стотици пейзажи на добруджанска тематика и портрети на местни жители. Влюбен е в земята и хората от този край, и е изключително благ и добронамерен художник. Не е продавал, а е подарявал картините си и днес десетки домове имат спомен за неговото изкуство.

Дълги години е работил в завод „Стомана” и там създава първата заводска художествена галерия. Превърнал бе дома си в с. Българка в галерия и етнографски музей. Член бе на местното дружество на художниците към СБХ. Участваше във всички техни изяви и получаваше ласкави отзиви и оценки за творчеството си. Бе уважаван и тачен от гражданите и от колегите си творец. След себе си остави огромно творчество от творби представящи реката и добруджанския край.

В силистренския храм на изящното изкуство ще бъдат възстановени и изложбите на разнообразното творчество на силистренските училища.

Всички изяви, обаче, ще бъдат планирани след като мине основният ремонт на галерията, уточни Йордан Колев.