Средната месечна температура през март в Северна България и високите полета ще е между 5 и 7 градуса. Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата. Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, а най-високите – между 22-27 над нулата, прогнозира Метеорологичната обсерватория в Силистра.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата – между 40 и 60 л/кв. м.

През първото десетдневие от месеца температурите ще бъдат около климатичната норма. Месецът ще започне със сравнително студено време, облачността ще е предимно значителна, на 1 март в североизточните райони ще превали слаб сняг. На 2 март ще е почти без валежи. През следващите дни ще бъде предимно слънчево, температурите ще се повишат. Около средата на десетдневието облачността ще се увеличи, валежи ще има около 7 март и в края на десетдневието. Температурите ще останат близки до обичайните.

През първата половина от второто десетдневие температурите ще бъдат около нормата. Времето ще бъде динамично, с условия за валежи, предимно от дъжд, но с краткотрайни понижения на температурите, в Северна България дъждът да преминава в сняг. През втората половина от десетдневието има по-голяма вероятност температурите да се повишат и да са над нормата, а динамиката на атмосферните процеси да се запази и често да има валежи от дъжд.

През третото десетдневие остава тенденцията за сравнително високи температури и чести превалявания. След средата на десетдневието има относително по-голяма вероятност и за дни, в които да преобладава слънчево време.

Началото на астрономическата пролет е на 20 март в 11 ч. и 37 мин. В Силистра на 1 март 1985 г. е измерена най-ниската температура за месеца от минус 15,5 градуса. Най-висока температура в града през март е измерена на 30 март 1947 г., когато максималната температура е достигнала 31,4 градуса. Най-голяма месечна сума на валежите е отчетена през март 1984 г. – 111 л/кв. м, а най-малка валежна сума през март 1953 г. – 1,0 л/кв. м., сочи статистиката на Метеорологичната обсерватория.