„Като съм тръгнал да го правя, не съм правил сметка за колко ще го правя“, откровено заяви Руси Стратиев, собственик на ресторант „Прего“ /Горското/.

Горчивина в смисъла на благородната му инициатива за кратко внесъл необоснованият акт, написан от здравен инспектор, за неспазване на мерките за превенция на разпространяването на коронавируса. За щастие силистренци с авторитет повярвали в добрите му намерения и „оправили нещата“. Още повече, че „фактите“ в документа не отговаряли на истината.

„Със сигурност хората ще получават топла храна до 13 май, а и след тази дата, докато разрешат ресторантът да заработи“, заяви Руси Стратиев. По груби изчисления от 13 април, когато стартира дарителската акция, до момента са раздадени над 2700 порции месни и постни супи, хляб и закуски. Около 120 души всеки ден със сифертаси, буркани и други съдове, носят в домовете си вкусната храна, сготвена от кулинарните майстори на ресторанта. Въпреки, че не са на работа и получават помощи от трудовата борса колективите на заведенията на фирмата се редуват и готвят за силистренци.

Доброволци на БЧК следят хората на опашката да спазват дистанцията, да има ред и дисциплина.

„Много граждани и фирми ми помогнаха, за което от сърце им благодаря аз и особено хората. Фирмите „Лактоком“, „Лъки“, „Аполон“, много анонимни дарители, помогнаха с продукти и пари. Не мога да изброя всички и със сигурност ще пропусна някого, за което да ме прости! Обикновени граждани носят от домовете си по бутилка олио, по 5 килограма картофи, пакети с ориз, боб, леща…“, коментира Руси Стратиев.

Особена е благодарността към бизнесмена Тодор Тодоров и народния представител Александър Сабанов, общинските организации на ГЕРБ и ВМРО, които освен с финансови средства и продукти, подкрепили и морално действията на силистренеца.