Деветгодишната Ясена Маркова е Читател на годината за 2020 г. в традиционната класация на Регионалната библиотека „Партений Павлович“ в категорията на читателите до 14 години. Миналата година третокласничката в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Силистра е заела и прочела 228 книги, сочи статистиката на библиотеката. На второ място при малките любители на книгите е Теодор Стоянов с 215 заети книги, а на трето – Траян Илиев със 173 книги.

Най-малкия регистриран читател в Регионалната библиотека за 2020 г. е Невена Иванова, родена през 2019 г., чиито близки са заели 26 книжки от фонда на Детския отдел. Най-възрастният читател е Петрана Пецова, която следващия месец ще навърши 90 години.

За пръв път Регионалната библиотека връчи приз „Дарител на библиотеката” за 2020 г. на Александър Тодоров – спонсор и организатор на благотворителния маратон „Чрез спорт към знание”.

В категорията „Читател на годината над 14 години“ на първо място е отново победителят от миналата година Румяна Петранова с 410 заети книги от фондовете на библиотеката, на второ – Гинка Нейчева, заела 354 книги, на трето – с еднакъв брой заемания – 300, са двама читатели: Наталия Бабаяшева и Светла Кирова.

Въпреки трудните обстоятелства, породени от пандемията и свързаните с нея социална изолация, безпокойство и несигурност, и през 2020 г. Регионална библиотека „Партений Павлович” осигуряваше качествено библиотечно обслужване. Комплектуването на нови интересни заглавия, различните инициативи, свързани с четенето и книгите, актуалната информация, поддържаха интереса на потребителите.

Както споделят наши читатели, в настоящата ситуация книгите са по-необходими от всякога. Чрез тях се използва пълноценно времето у дома, в дните на изолация четенето дава спокойствие.

Интересен факт е, че както и през 2019 г., начело в класацията за най-четена книга е „Живот в скалите” на Мария Лалева. Определяният като литературен феномен за България роман, със своето звучащо като притча повествование и колоритни герои, е популярен и обичан от читателите. Втори в класацията е също роман на български автор – Венета Райкова, „Завист”, на трето място е „Тайна с дъх на парфюм” на Фиона Макинтош.

В класацията на 20-те най-четени книги за 2020 г. са романи на популярни автори – Сюзан Елизабет Филипс, Джон Гришам, Сара Маклейн, Гийом Мюсо, Розмари Де Мео, Кристи Филипс и др. Най-четените детски книги са: „Дневникът на един дръндьо”, „Барбароните”, „Под игото”. Следващи са утвърдени заглавия в детската класическа литература – „Принцът и просякът”, „Пипи дългото чорапче”, „Приключенията на Том Сойер”, „Ян Бибиян” и др. Наградите за победителите в първата категория – Читател на годината до 14 години, са осигурени от Общинския съвет, с председател д-р Мария Стойчева. Наградите за най-малкия и най-възрастния читател са предоставени от посланика на библиотеките в Европейския парламент – евродепутатът Емил Радев. Плакетите, наградите и грамотите на дарителя на библиотеката и отличените читатели връчиха директорът на Регионална библиотека „Партений Павлович” Светла Ангелова и зам.-кметът на община Силистра Мария Недялкова.