Най-българския си празник – 143-годишнината от освобождението от турско робство, отбеляза днес Силистра. На тази дата през 1878 г., само дни преди подписването на Санстефанския мирен договор, в града без бойни действия влиза Руската армия.

През 1968 г. на фасадата на къщата, където се е помещавал щабът на войската, бе монтирана паметна плоча за събитието. На нея традиционно силистренци поднасят венците и цветята си на признателност към освободителите. Днес честването на празника започна с панихида в памет на героите в катедралния храм “Св. Св. апостоли Петър и Павел”, отслужена от Доростолския митрополит Яков и местното духовенство. Бе отслужен и молебен за здраве на жителите на Силистра и на целия български народ.

Поради ограничението за масови събития скромно бе шествието от представители на духовната, държавната и местна власти от храма до паметната плоча. Там, пременени с новите си униформи и новите инструменти Градският духов оркестър внесе допълнителна тържественост на събитието.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от името на всички институции от сферата на културата. Усетили повея на предстоящите избори сред народа се появиха и представители на партийни организации.

Спазена бе традицията да има и почетен караул пред плочата, който тази година бе от членове на Клуба за млади възрожденци „Горди българчета“ при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

За сетен път бе коментирана идеята на мястото на поклонение да се постави временна подставка за цветята, а да не бъдат те просто слагани на земята.