Медицински персонал в силистренската болница се командирова вече втора година от едно в друго отделение. На предела на силите си работят всички и всеки месец имат допълнителни часове положен труд. Най-осезаема е нуждата от медицински сестри. „Двайсет и няколко сестри са, а трябва да бъдат 40, лекарите са около 10. На нас ни трябват спешно 20-30 сестри, средно спешно около 70, а в дългосрочен план 150. За сестри във Варна има по две момичета в поток на година, което е трагедия“, коментира директорът на болницата д-р Васил Славов.

Над 90% е постоянната заетост на леглата с болни от коронавирус в болницата в Силистра. От броени дни в лечебното заведение вече работи и новият корпус от модулен тип, чийто строеж започна още през февруари. Медицинският персонал продължава да работи извънредно поради недостиг основно на медицински сестри.

98 са леглата за болни с коронавирус в Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра. Десет от тях са в интензивният сектор. Напливът е много по-голям от възможностите за болнично лечение, казва директорът на лечебното заведение д-р Васил Славов. Не повече от 6-7 са свободните места, като за останалите се поддържа постоянна заетост – докато някой бъде изписан, друг заема вече неговото място.

„По този параграф се нареждаме на едно от челните места на лечебни заведения в страната, които предлагат и много ковид легла, и абсолютно всички други дейности – всички други звена също работят“, пояснява болничният директор. И допълва, че ковид леглата са страшно много за мащабите на болницата.

Клиничната пътека е три дни, но няма как да пуснеш нестабилизиран пациент, казва още д-р Славов. „Ние ги държим средно около 10, има хора и по 20 дни, има хора и по 30. Когато човекът влезе зле, той няма как да бъде бързо излекуван и блокира легло.“ Затова и финансовите загуби на болницата от началото на епидемията до момента възлизат на милион и половина лева.

От няколко месеца в болницата в Силистра работи кислородна централа, която има за цел да задоволи нуждите на лечебното заведение при лечение на пациенти с респираторни заболявания и не само. Инвестицията е в размер на 300 000 лева, осигурени от Министерството на здравеопазването. Според д-р Славов инвестицията ще се възвърне, тъй като доскоро са плащали по 50 000 лева месечно за зареждането на 2200 бутилки кислород, а кислородната инсталация дава автономност и решава проблема със забавянето на доставките през зимния сезон. Капацитетът е 40 кубика на час. „Доставките са силно затруднени поради високото потребление. Второ – в район като нашия, където пътищата се затварят всяка зима, 2 часа могат да бъдат фатални.“ И въпреки тежкото положение от една година между работещите извънредно в силистренската болница се разпределят 100 000 лева бонус, извън средствата, които държавата дава за медицинските специалисти на първа линия. /