Към 21 април в Силистренска област под наблюдение и 14-дневна домашна карантина са 1560 души, завърнали се от страни със случаи на COVID-19, съобщи пресцентърът на областната администрация, който обобщава информациите, предоставени от институциите. Връчени са общо 1159 предписания от дежурните на ГКПП Силистра.

За 1209 души карантината е приключила и те нямат клинични оплаквания. Ежедневно в уеб-базираната информационна система за пристигналите в страната хора се въвеждат данни за подлежащите на домашна карантина. Хората без личен лекар се наблюдават по телефон от инспектори на РЗИ Силистра.

Продължават дежурствата на инспектори от РЗИ на ГКПП Силистра за 24-часов граничен здравен контрол, както и на дежурен телефон 0879 170 186, за въпроси и сигнали.

Извършват се проверки на различни обекти по спазване заповедите на министъра на здравеопазването, свързани с противоепидемични мерки срещу COVID-19 – търговски обекти, фризьорски и козметични салони, бензиностанции, водоизточници, банки, пощенски клонове, детски площадки, паркове, градинки за отдих и др., както и на пазарите.

Ежедневно РЗИ Силистра подава списъци на хората, които са с предписания и са поставени под карантина. Списъците се разпределят на териториален принцип и полицейски служители контролират спазването на карантината.