Младото поколение на Силистра отново даде пример на актуално мислене и даде идеи за решаване на някои местни проблеми. Това стана по време на импровизираното в Общинския съвет заседание на Детския летен местен парламент, като част от богатата програма на Летния клуб „Театър и приключения“, дело на неуморимата Лилия Маркова. Домакин на младите си „колеги“ бе председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, по чиято идея преди 9 години стартира Детският парламент. По традиция тя посрещна децата и ги запозна с отговорностите, които стоят пред местните депутати и с начина им на работа по време на редовните заседания.

Заели местата на общинските съветници, приключенците дадоха начало на „Детска сесия – Лято 2020” поставяйки на разглеждане проблеми на града. На президиума редом до д-р Димитрова местата си заеха новият председател Траян Илиев и заместникът му Радост Константинова. Дневният ред включваше изказвания на Диляна Койчева, Дарина Руменова, Александра Димитрова, Симеон Константинов, а в точка „Разни” се изказаха Владислав Звездемиров и Борис Константинов.

Чисто по детски, но без присъщата за възрастта фантазия и неизпълними идеи, участниците в заседанието дадоха няколко предложения на градската управа.

Първото от тях бе свързано с шадравана в центъра на града, обрамчен от столовете и масите на няколко питейни заведения. Както е видно от години, иначе красивото архитектурно съоръжение е сухо поради обективни и субективни причини. По време на дъждове в него се събира вода, която с времето блатясва и е развъдник на комари. В същото време децата, посещаващи с родителите си околните барчета си играят по фонтана и често падат от мраморните му детайли. На заседанието във вторник Детският парламент предложи двата басейна на фонтана да се превърнат в цветни градини или в затревени площи, където малчуганите пак да си играят, но без опасност от наранявания.

Сцената на площад „Свобода“ да има по-голяма функционалност, бе второто предложение на децата на Силистра. Построеното по проекта за ремонт на централната градска част съоръжение се използва твърде рядко, смята младото поколение. Затова в полза на гражданите ще бъде, ако от това място периодично се изявяват самодейните състави на общинските училища, читалища, а и на гости от другите общини. Така извънкласната дейност на училищата и техните таланти ще станат по-известни на силистренската общественост.

Културата, изкуствата, традициите и приемствеността между поколенията, са елементите на българския дух, съхранявани от Народно читалище „Доростол 1870“. Тази година духовното огнище чества своята 150-годишнина и затова част от детските идеи бяха свързани с неговото бъдеще. „Непълнолетните“ съветници предложиха читалищните формации, групи и клубове да се „подмладят“ с детски и ученически членове, които целогодишно да се учат от по-възрастните самодейци и да пазят техните знания и умения. За целта в стопанисваните от читалището зали и салони имало достатъчно място.

Догодина най-интересният и посещаван летен клуб „Театър и приключения“, създаден и ръководен от Лилия Маркова, навършва малък юбилей от 10 години. През това време през него са преминали стотици деца от Силистра, от цялата страна и от всички континенти на света. Момчетата и момичетата отпреди десетилетие вече може би имат свои деца, но си спомнят за незабравимите моменти в Силистра, при летните гостувания на баби и дядовци. Затова в напрегнатата работа на Детския парламент възникна спонтанната идея да се издирят тези бивши участници в летния клуб. В днешните модерни времена, когато технологиите свързаха целия свят, най-бързият начин това да стане е ако се създаде виртуална страница на клуб „Театър и приключения“. Така силистренци отблизо и далеч отново могат да станат съпричастни към лудориите и емоциите в родния си град, а и да пренесат почина на Силистра по света.

В точката „Разни“ от дневния ред на заседанието бе предложението в търговските обекти, училищата, заведенията и други подобни места да се поставят дарителници за жълти стотинки. Напролет догодина събраните монети да бъдат дарени на Общината за помощ при борбата с комарите, решиха децата.

Гласуваните предложения и решенията по тях бяха предадени на д-р Мария Димитрова, за да стигнат до вниманието на възрастните общински съветници. Сесията приключи с благодарност към д-р Димитрова и благодарствен адрес за отзивчивостта и отговорността за децата – бъдещето на града и страната. Децата се разделиха с думите ”До следващото лято!”

До миналата година организатор на летния клуб „Театър и приключения“ беше община Силистра, но тази година полезната инициатива бе поета от Народно читалище ”Доростол – 1870” с председател Маргарита Любомирова, Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища” с председател Мария Неделчева и неформалната организация ”Рицари на доброто” с председател Милка Димитрова. Трите дами решиха, че интересът на децата към работата в този клуб е достатъчно активен, за да се спре неговата дейност. Стартирал преди девет години този клуб е привлякъл стотици деца от региона, страната и чужбина, които идват през лятото при своите роднини в града.

Програмата до 10 септември и това лято е много занимателна и забавна – срещи с творци, посещения на знакови за града места, участие в конкурси и ролеви игри, проверяване и доказване на артистичните дарби.