35-ят Национален поход „По стъпките на Таньо войвода“ е започнал от Тутракан, съобщи ръководителят на КПД „Родно Лудогорие“ д-р Анатолий Кънев, един от организаторите на похода. Сред организаторите са община Тутракан и Историческият музей в града.

Заради усложнената обстановка в похода участват около 30 души от организаторите, които минават по целия маршрут на похода. Във „Фейсбук“ е създадена и виртуална група за националните походи по пътя на Христо Ботев и Таньо войвода, в която участват около 20 000 души, съобщи д-р Кънев.

На 17 май 1876 г., шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Куртев, родом от Сливен, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни. След три сражения войводата Таньо Куртев загива на Керчан баир край село Априлово, където на 2 юни походът трябва да завърши. След гибелта на войводата четата е разбита.