Общо 32 лица от област Силистра,  пристигнали от Китай (1), Тайланд (2) и Италия (29), са под карантина заради коронавируса. За 15 от тях карантинният период е изтекъл, а останалите са в режим на дистанционно наблюдение от страна на личните лекари и РЗИ в Силистра. На практика лицата са в домашна карантина и не е необходимо при отсъствие на симптоматика лично да търсят личния лекар или друг медицински специалист за медицинска помощ. Тези данни представи д-р Теодора Начева – директор на РЗИ Силистра по време на заседание на Областния кризисен щаб .

Едва при симптоми на дихателна инфекция, чрез личния лекар се организира транспортирането до инфекциозно отделение на МБАЛ-Силистра, със специален транспорт на Център за спешна медицинска помощ, уточни д-р Начева. Със заповед на Министъра на здравеопазването, под домашна карантина ще бъдат и граждани, завърнали се от Южна Корея и Иран, каквито засега не са съобщени.

РЗИ издирва фирми от областта, които работят с партньори от Италия, за да бъде извършена проверка за режим на контакти и ползване на лични предпазни средства, с цел допълнителни превантивни мерки и препоръки към ръководствата им за правилна организация за безопасна работа.

Обявената грипна епидемия, включваща и ваканция на учениците, остава актуална до 11 март 2020 г., като ден преди това ще стане ясно дали ще има продължение. Уточнено е, че е възможно родителите да спират по свое желание децата си да посещават детските градини, без да представят болнични листове. В момента има ръст на респираторните заболявания, но стойностите не са епидемични.

Препоръката е всеки да осъзнава своето състояние и произтичащата от това лична отговорност, спазвайки хигиенните мерки, като при необходимост да информира личния си лекар и евентуално да запазва домашна изолация.

Част от членовете на щаба вече са и председателите на постоянни здравни комисии в съответните общински съвети от седемте общини на областта. Областният управител Ивелин Статев запозна членовете на щаба с две актуални заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и на Националния оперативен щаб. На тяхна база свои заповеди издават кметовете на общини и началникът на РУО Силистра, за да бъдат изпълнени мерките по места.