Според справката на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ Силистра до Областния кризисен щаб, в момента в активна карантина са 339 души в област Силистра /увеличението на бройката спрямо предишната в края на април идва от “движение” на хора в празничните дни, като някои по тази причина влизат в повторен период на наблюдение/.

В дните от 1 до 4 май при на проверки и контрол на поставените под карантина хора от страна на полицията има установени 5 случая на неспазване на наложена карантина, 4 от които са на територията на град Силистра, и 1 случай на нарушена карантина на територията на Тутракан.

През денонощието са установени 22 случая на извършени нарушения по отношение на въведените забрани със заповедта на министъра на здравеопазването /неносене на предпазни маски и за посещение на обществени места/.

Според заповед на кмета на община Силистра, Дунавският парк е със свободен достъп всеки ден от 9,30 ч. до 18,30 ч. само за деца до 12 години, задължително с придружители – до двама възрастни. Служители на отдел „Инспекторат“ и охраната на парка указват еднопосочното движение на посетителите. Не се позволява ползване на детски площадки и кътове за игра, на спортни площадки и на фитнес уреди на открито.

Община Силистра се обърна с призив да се спазва 2,5 м отстояние между различните семейства, да не се сяда по пейките и да не се влиза в никакви пререкания. Поради забавяне на изработката на указателни табели и знаци, Дунавският парк все още не е със свободен достъп за други категории граждани. Разрешени са обаче разходки в местности като крепост „Меджиди табия“, „Орехова гора“, „Чатал чешма“, района около паметника на Иван Стайков.

На тях други и на други обособени места с паркова среда разходката се осъществява по пътеки и алеи при изпълнение на мерките за противоепидемична защита.

На имащите нужда от хранене община Главиница чрез Домашния социален патронаж предоставя безплатна храна в прибори за еднократна употреба. На територията на община е разрешено провеждане на пазари в населените места при строго спазване на противоепидемичните мерки, както още посещенията в паркове и кътове при същите условия.

Към 4 май няма докладвани проблеми от кметовете и кметските наместници за територията на цялата община Кайнарджа. Към момента в общината има 22 души под 14-дневна домашна карантина.