Само за последната седмица от РЗИ- Силистра са извършили 38 проверки в лечебни, детски и учебни заведения, обекти за хранене, хотели, бръснаро-фризьорски салони, студио за татуировки, аптеки и дрогерии, административни офиси и др. относно спазването на мерките, разписани от Министерство на здравеопазването, свързани с ограничаване разпространението на COVID-19, съобщи д-р Теодора Начева, директор на инспекцията.

На този етап под карантина в област Силистра са 569 лица, пристигнали от страни, с по-интензивно разпространение на COVID-19 и за които се изисква 14-дневна домашна карантина. 208 от тях са без личен лекар и се наблюдават от инспекторите на РЗИ Силистра. До момента от служителите в РЗИ, извършващи входящ граничен здравен контрол са обработени 5 599 лица, преминали ГКПП-Силистра.

Извършени са 262 изследвания за COVID-19 с PCR-тест на различни категории лица: персонал от институции за социални услуги и други социални услуги от резидентен тип, преболедували и карантинирани. На този етап продължават изследванията на персонала и потребителите от сферата на социалните услуги, по договор с лаборатория-изпълнител. Не са съобщени положителни лица и не са регистрирани болни и заразени с COVID-19.

Считано от днес,  със заповеди на Министъра на здравеопазването са разпоредени мерки за обхвата на задължителното носене на маски във всички закрити обществени места и препоръка за носенето им на всички открити обществени места.

Разпоредена е 50% заетост на местата в места на закрито и открито, при провеждане на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложение, културно-развлекателни мероприятия, дискотеки, нощни заведения и клубове, сватби, балове и масови събирания. Физическата дистанция от 1,5м, хигиената и дезинфекцията на ръцете и повърхностите с най-висок риск за контакт с ръцете продължават като противоепидемични мерки.

Забранени са свижданията в болници и в специализирани институции за социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип.