Малък символичен юбилей отпразнува тази година пенсионираният учител по биология Стефан Даскалов. 65 години вече той събира грамофонни плочи и е сред големите колекционери на „винила“ в Силистра.

През далечната 1955 г., 11-годишният тогава Стефан със спестявани пари за закуски си купува първата плоча – сингъл на 45 оборота с… чешка джазова музика. В дома му вече имало грамофон, част от модерните по онова време радиоли, произведени в Съветския съюз. По радиото на апарата „Лукс“ младият меломан „хващал“ първите рок и джазови изпълнители по чуждестранните станции и музиката постепенно станала неотменима част от живота му, а и прозорец към света. Най-слушаните от меломаните тогава станции били Радио „Люксембург“, предаването „Карашик сабах мюзик“ на Радио „Истанбул“ и други „черни“ станции. Строгата социалистическа пропаганда не можела да спре само радиоефира, а да говориш на английски било едва ли не предателство.

По неведоми пътища и чрез моряци, тираджии, командировани в чужбина и др. стигали новите плочи до Силистра в онези години. Търговията с полулегалната стока била под ударите на закона и се смятала за антисоциалистическо вредителство, а музиката за разлагащо капиталистическо влияние.

През 60-те години една плоча на легендарните групи стигала цена от 40-50, че и повече лева, при средна заплата от 80-90. Отделял Стефан от стипендиите и заплатите, първата му била 60 лева, помагали му и близките.

Днес колекцията му е от над 800 винилови грамофонни плочи, събирани до края на 80-те години. Помни историята на всяка от тях – как е купена, откъде и за колко. Това е връзката му с миналото и младостта. Освен тях колекцията му съдържа и над 700 диска и 300 магнитофонни касети с разнообразни стилове музика, общо почти 2000 носители на музика. Най-любимият му, обаче си остава рокът. Като очите си пази оригинални първи и редки издания на „Бийтълс“, „Ролинг Стоунс“ и други легендарни групи.

С присъщата си скромност Стефан Даскалов не се хвали с колекцията си. „В Силистра и в страната има колекционери с много повече от моите плочи. Някои притежават по 5-6, че и повече хиляди бройки. Разликата помежду ни, обаче е тази, че аз ги слушам постоянно, а те си ги пазят като в музей. Подредил съм ги из цялата къща по стилове. Започвам ги от единия край и… В зависимост от настроението си пускам рок, джаз, кънтри, понякога и класическа. Това ми е животът“

10 грамофона, няколко усилватели и десетки тонколони е сменил през годините силистренският меломан. Всичките са с различно качество, но все още работят, всеки със своята специфика, изразност и тоново предаване. Над 500 часа е винилният звук на колекционера, а ако се подредят една до друга, плочите му ще минат 240 километра.

Ако в летен ден минете по малката уличка „Стефан Караджа“ ще чуете от един прозорец красива музика. Спрете за кратко – Даскала е пуснал грамофона си и за вас…