75-годишният силистренец Ангел Емилов направи несравнимо постижение и преплува в открития басейн в Силистра без почивка 20 000 метра. За 7 часа, 45 минути и 43 секунди ветеранът в плувните спортове и бивш състезател направи 400 дължини във водното съоръжение с олимпийски размери. По време на плуването си Ангел се подкрепяше само с вода с пчелен мед.
„Първите 8000 метра се чувствах много комфортно, след 9-мия км, нещата леко започнаха да се променят. Истинската умора започна да настъпва след 14-тия км. Тогава се изправих пред ново предизвикателство: да преодолея физическата умора и травмата, която имам в рамото. Изправен пред тези трудности, успях да продължа благодарение на силната ми психика. Запазих положителния начин на мислене, повтаряйки си многократно, че целият ми досегашен живот е бил подготовка точно за този момент. С този рекорд искам да вдъхна надежда и оптимизъм у възрастните хора и да им дам пример да повярват в собствените си сили. Да не спират с дейния си живот и спорта и да продължат с младежкия си дух по-дълго време. Благодаря на моите приятели и колеги, които не спираха да вървят около басейна, плуваха в съседния коридор през последните 5 км. за да ме окуражат и мотивират“, каза след излизането си от водата Ангел Емилов.
Той отправи благодарности към Национален клуб „Олимп“ с председател неговият син Емил Милков, на хотел „Дръстър“, предоставил условия за тренировки и накмета д-р Юлиян Найденов, който заедно с дългогодишния треньор на националния отбор по плуване Веселин Суров – настоящ дирекстор на спортното училище, изплуваха последните метри с рекордьора.
Плуването бе в съответствие с правилата на Световната плувна Федерация FINA и на Европейската плувна лига – техен представител в ролята на международен съдия бе Велислав Цеков, който имаше за мисия да подготви протокол за регистриране на рекорда. През м. септември м.г. Ангел Емилов преплува 10 км на покрития 25-метров басейн в гр. Силистра, като направи рекорд за възрастта си. Документацията по постижението е пратена за разглеждане в Книгата на рекордите „Гинес“.
Ангел Емилов плува от 12-годишен, дори като войник в спортна рота. Завършил е ВИФ „Г. Димитров“ (сега НСА „Васил Левски“) със специалност „Треньор по плуване“. Освен като учител – в София и в Силистра е работил към Комитет за младежта и спорта – завеждащ сектор „Спорт“ в Кирковски район в София.
В периода 2002-2006 г. е треньор към Национална плувна асоциация в Султанат Оман. Участвал е с тамошния национален отбор на първенствата от арабската лига в Доха, Кувейт и Бахрейн. В момента е фитнес инструктор. Баща е на четири деца и има трима внуци.
Продължава да обучава и деца – бъдещи плувци. Твърди, че днешното поколение усвоява по-бързо наученото, защото е по-информирано от предшествениците си, предвид достъпа до интернет. Държи на техниката на плуване – самият той е специалист в два от стиловете – гръб и делфин. Догодина смята, че ще бъде хубаво да се впусне в друго предизвикателство – плуване в открити води, примерно в езерото край Бургас.