Поредната среща на върха на лидерите на страните от Г-7, помрачена от държавния глава на САЩ Доналд Тръмп? Не и според френския президент Еманюел Макрон, който има стриктен план за домакинството си на предстоящия форум на върха в Биариц, коментират в европейската редакция на изданието Politico.
Миналогодишното събиране на лидерите на Г-7 завърши с хаос, след като Тръмп обяви в любимата си социална мрежа „Туитър“, че няма да подкрепи договореното комюнике – очевидно напук заради коментарите на домакина, канадския премиер Джъстин Трюдо.
Макрон е решен да не позволи на американския му колега да направи шоу и тази година. Хитрият план: след срещата в югозападния курортен град Биариц няма да бъде разпространявано съвместно комюнике. 

Но това не означава, че Макрон е лишен от амбиция, що се отнася до срещата на върха, която ще продължи от 24 до 26 август. В изявление пред репортери, продължило близо два часа, френският президент заяви, че разглежда срещата като ключов момент в стремежа си да спаси „застрашения многостранен либерален световен ред“. В своя маратонски брифинг Макрон заяви, че Франция носи „особена отговорност” в решаващата промяна на глобалния либерален ред. В противен случай „Европа е изложена на риск да избледнее… и да загуби своя суверенитет“, или по-лошо – „да стане васал“.
Срещата на върха се провежда във време на множество кризи по целия свят.Тръмп враждува на множество фронтове – от търговска война с Китай до причудлива битка с Дания заради идеята за закупуване на Гренландия. Новият премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън се бори вътре в страната си и извън нея за Брекзит. Италианският премиер Джузепе Конте вероятно ще присъства на срещата на върха, макар правителството му да се разпадна. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел е изправена пред отслабваща икономика. Всичко това е дори без да се изпада в дълбоки подробности за дълбоките международни разногласия по толкова различни въпроси като Иран и изменението на климата.
Ето някои от основните моменти в стратегията на Макрон за работата на Г-7.

Въпреки че Макрон призна, че той и американският президент „нямат еднакви позиции за глобалния ред, ние нямаме еднакви цели”, той подчерта, че „президентът Тръмп не е бил никъде другаде толкова често, колкото във Франция. Г-7 ще бъде четвъртото му посещение от началото на мандата ми, [това] е полезно за координиране на нещата, защото в противен случай различията се увеличават”. 

И докато Макрон е наясно, че „с президента Тръмп, когато прави обещание в предизборна кампания, не можете да го убедите в друго”, както беше случаят с оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, ядрената сделка с Иран и воденето на търговска война с Китай, всички от които имат дестабилизиращо въздействие върху Европа, той все пак успява да се съсредоточи върху „постигането на истински неща заедно“. Като примери той посочи убеждаването на Тръмп да не изтегля всички американски войски от Сирия и решението на американския президент за съвместни въздушни удари в Сирия през 2018 г. с Великобритания и Франция в отговор на предполагаемо химическо нападение на сирийското правителство.

Няма отстъпки по въпроса за Брекзит

Макрон не харесва идеята за излизане на Великобритания от структурите на Общността без споразумение. „Твърдият Брекзит… ще бъде отговорност на британското правителство… Британците решиха за Брекзит. Правителството в Лондон има възможност до последната секунда да отмени член 50″, подчерта френският президент. 
Съгласно думите му, предоговарянето на сделката за Брекзит за премахване на предпазния механизъм за ирландската граница, както предложи Джонсън, „не е вариант… защото това, което той предлага в писмото, което изпрати… е да се избира между целостта на европейския пазар и спазването на Споразумението от Разпети петък. Ние не бихме избрали между тези две неща”, категоричен бе Макрон.
А що се отнася до търговската сделка, която Великобритания би сключила със САЩ, Макрон заяви, че тя няма да компенсира разходите за Брекзит и ще се окаже „цената на историческа васализация… Не мисля, че това е волята на британските хора… да станат младши партньор на САЩ”.

Отпор на Русия

Ден, след като Белият дом заяви, че Макрон е предложил на Тръмп да покани Русия на срещата на Г-7 догодина, френският президент отхвърли това твърдение, като подчерта, че трябва да се постигне значителен напредък в конфликта в Украйна, преди Москва да може да бъде приветствана обратно във формата.
„Уместно е в крайна сметка Русия да може да се върне към Г-8, но… задължителното предварително условие… е във връзка с Украйна да се намери решение въз основа на Минските споразумения”, припомни Макрон.
„Мисля, че казаното за Русия, че може да се върне на масата без каквито и да било условия, е слабост за Г-7. Това би било стратегическа грешка и дълбока несправедливост”.
Въпреки това, Макрон заяви, че е предпазлив оптимист по отношение на възможността за провеждането на среща на страните от нормандския формат през следващите седмици, за да се договори прекратяването на конфликта в Украйна.
„Можем да продължим с размяна на затворници. Имах дълъг разговор с [Владимир Путин] по този въпрос и той е готов. Можем да продължим напред по Донбас, по демилитаризацията. Изглежда, че президентите на Русия и Украйна са готови да продължат напред”, коментира президентът на Франция.

Удвояване на данъка върху технологиите

Макрон е категоричен, че е „лудост“ гигантски компании като „Гугъл“ или „Фейсбук“ да избягват плащането на данъци в страни, където оперират, като им предоставят достъп до „постоянен данъчен рай”.
Той обаче подчерта, че 3-процентовият цифров данък, приет от девет европейски държави, след като не бе наложен на равнището на ЕС, не се е насочен изключително към американски компании, а по-скоро към компании с определено ниво на приходи.
Данъкът предизвика яростта на Тръмп и го накара да заплаши с налагането на 100-процентов данък върху вноса на френско вино. Но Макрон посочи, че министърът на финансите на Тръмп, заедно с други финансови министри на Г-7, са подписали миналия месец принцип за облагане с данъци на технологичните компании в страните, където те правят пари.

Превод и редакция: Тереза Герова, Агенция Фокус,

Фото Кредит: BBC